Eksportowane warzywa- dobre bo z Polski
Kolejny wysoki poziom eksportu towarów poza granice kraju, charakterystyczny jest dla przemysłu rolno – spożywczego, którego działalnością jest hodowla i przetwórstwo warzyw. Polskie warzywa, które posiadają niezwykłe walory smakowe, jak również estetyczne, stanowią obiekt zainteresowań wielu krajów. Szczególną uwagę należy poświęcić eksportowi pieczarek, bowiem to właśnie ten produkt dzięki wysokiej jakości przebił wielu konkurentów.
Poza tym nasza smaczna marchewka, kapusta oraz cebula to także produkty stanowiące duży procent eksportowanych produktów. Jak się okazuje w ubiegłych latach, również nasze pomidory zaczęły odgrywać znaczącą rolę dla przemysłu w eksporcie towarów rolniczych na terenie Unii Europejskiej. Niemniej jednak należy podkreślić, że obecnie w cale nie jest to takie proste w kontekście wstrzymania eksportu do Rosji, jak również pewnych nieuregulowanych kwestii prawnych w przypadku próby rozwoju eksportu w innych nieczłonkowskich państwach.